Spijsvertering

  • Alleen al in Nederland en België heeft 1 op 7 mensen last van een of ander probleem dat te maken heeft met hun spijsverteringsstelsel.

Spijsvertering betekent letterlijk ‘het verteren van spijzen’. Dat wil zeggen dat voedsel wordt afgebroken tot voedingsstoffen, die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Deze voedingsstoffen worden vervolgens omgezet in bijvoorbeeld energie of bouwstoffen. Bouwstoffen hebben we nodig om te groeien, maar ook om beschadigde cellen in ons lichaam te vervangen. Spijsvertering is dus eigenlijk het verkleinen van voedsel, tot stoffen die bruikbaar zijn voor het lichaam.

Het traject van spijsvertering

Het spijsverteringskanaal is een stelsel van buizen en lichaamsholten, dat in direct contact staat met de buitenwereld. Voedsel dat we opeten passeert achtereenvolgens de mond, de slokdarm, de maag, de dunne darm, de dikke darm en de endeldarm. Onverteerbare voedselresten verlaten als ontlasting ons lichaam via de anus. Afhankelijk van de samenstelling van het voedsel duurt de hele spijsvertering 24 tot 48 uur. Ook de lever, galblaas en alvleesklier spelen een rol bij de spijsvertering.

Leef gezond

Een deel van je gezondheid heb je in eigen hand. Door gezond te leven, is de kans kleiner dat je ziek wordt of klachten krijgt. Dit geldt zeker ook voor aandoeningen van het spijsverteringskanaal. Er is namelijk er een duidelijk verband tussen spijsverteringsziekten en een ongezonde voeding en leefstijl. Je hebt dus zelf invloed op de gezondheid van je spijsvertering!

Zes tips voor een gezonde spijsvertering

1. Eet vezelrijk en gevarieerd.
2. Drink voldoende, maar wees matig met alcohol.
3. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
4. Let op je toiletgedrag.
5. Zorg voor een gezond lichaamsgewicht.
6. Stop met roken.

De plantgeneeskunde kan hulp bieden bij onder andere:

  • het bereiken van een normale zuurgraad in de maag
  • stoelgangproblemen
  • darmgassen
  • de vetvertering.

Maar heel belangrijk is vooral een goede conditie van de darmflora.
Daarmee kunnen veel problemen voorkomen worden. Een verstoorde balans tussen goede en slechte bacteriën in de darmen kan zorgen voor de problemen die hierboven genoemd zijn. Niet alleen vanwege een goede spijsvertering, maar ook vanwege de opbouw van de natuurlijke weerstand. Door de hoeveelheid goede bacteriën in de darmen regelmatig aan te vullen kan de balans weer worden hersteld.
Diverse producten van Fytobell bieden hiertoe hulp.

Aanbevolen producten voor de spijsvertering
  • Digesbiose: Opbouwmiddel voor de darmflora waardoor bijvoorbeeld voedingsstoffen beter worden opgenomen.
  • Cardubell: Goed voor de lever en galblaas. Ondersteunt de reinigende werking van de lever en heeft een gunstige invloed op de galblaas.
  • Nasturan: ‘Coördineert’ als het ware de spijsverteringsorganen, doet ze beter werken, waardoor een goede maagfunctie wordt ondersteund en een normale zuurgraad in de maag bereikt wordt, darmgassen verminderen en de eetlust verbeterd wordt.

Waar Cardubell vooral ontwikkeld is om de lever- en galwerking te ondersteunen, werken de ingrediënten van Nasturan breder op de spijsvertering door niet alleen de lever- en gevalwerking te ondersteunen, maar ook de werking van de andere spijsverteringsorganen, zoals maag, alvleesklier en darmen.

  • Caruma: Een specifiek product bij darmgassen.

Aanvullend product voor de spijsvertering
  • Douloran: Gevoelige spieren en gewrichten, gevoeligheid in de buik, de maag, het hoofd, enzovoorts. Overal in het lichaam kunnen we te maken hebben met gevoeligheid. Na vallen of stoten, of door stress, of door een aandoening, of door wat anders.

De producten kunnen, indien daar aanleiding toe is, gecombineerd worden met een of meer bovenvermelde of andere middelen.

Lees hier meer voor advies over het gebruik van meerdere producten tegelijk.