Gewrichten en spieren

Het bewegingsapparaat, dat bestaat uit botten, gewrichten en spieren, moet goed kunnen blijven functioneren. Om die reden is bewegen belangrijk voor de gezondheid. Globaal gezien wordt het botweefstel tot ongeveer het 25ste jaar opgebouwd. Tussen het 25ste en 35ste jaar is er een evenwicht. Daarna volgt er meer afbraak dan opbouw. Na de menopauze gaat de afbraak bij vrouwen sneller. Zowel sterke botten als gezond kraakbeen zijn belangrijk voor het bewegingsapparaat. De druk op de gewrichten wordt opgevangen doordat het kraakbeen als een schokdemper functioneert.

Oorzaken

Naar verluidt heeft één op drie volwassenen in België en Nederland te maken met slijtage van de gewrichten, terwijl bij 60-plussers ruim tachtig percent al last heeft van problemen met spieren en gewrichten. Overbelasting van het skelet door werk of topsport, naast dieetfouten kunnen als belangrijke oorzaken worden aangeduid.

Slijtage van gewrichten wordt veroorzaakt door een verkeerde stand van het gewricht of door overbelasting. Andere gewrichtsklachten ontstaan als gevolg van een verkeerde stofwisseling of door stoornissen in ons immuunsysteem. In alle gevallen is er sprake van dat de gewrichten gevoelig zijn, en dat de geproduceerde afvalstoffen onvoldoende worden afgevoerd doordat de doorbloeding van het gewricht niet optimaal verloopt.

Je mag het niet zover laten komen tot een gewricht of een spier beschadigd is, doordat ze te lijden had van een tekort aan voedende bouwstoffen. Van zodra beschadiging van een gewricht is opgetreden, is het erg moeilijk dat proces terug te schroeven. Kraakbeen dat verdwenen is, kan je moeilijk weer tevoorschijn toveren. Vandaar dat de meeste therapieën erop gericht zijn de problemen symptomatisch aan te pakken.

Wat kan Fytobell doen bij gewrichts- en spierproblemen?

Fytobell ontwikkelde 2 producten bij gewrichtsproblemen: Articulan en Glucobell.

Articulan is er vooral op gericht om de stofwisseling van het gewricht te bevorderen zodat stoffen goed verwerkt worden tot opbouw van het kraakbeen en de smering van de gewrichten.

Glucobell doet dat ook voor een deel, echter bestaat het middel bovendien uit belangrijke bouwstoffen voor het kraakbeen, het bot en de spieren en pezen, waardoor de kwaliteit van de gewrichten, en dus de smering ervan, wordt bevorderd. Indien wenselijk kunnen beide producten tegelijk worden ingenomen, waarbij in het water waarmee een tablet Glucobell wordt ingenomen, 10-15 druppels Articulan zijn toegevoegd. De middelen kunnen los van elkaar, samen en afwisselend worden ingenomen.

Aanbevolen producten bij gewrichts- en spierproblemen
  • Glucobell: Tabletten. Hét totaalproduct bij gewrichtsklachten.
  • Articulan: Druppels. Werkt vooral op de stofwisseling van de gewrichten en geeft daardoor verbetering van klachten.
  • Curcuma forte: Curcuma Is bekend om gunstige effecten bij spier-, pees-, slijmbeurs- en gewrichtsklachten. En beschermt het kraakbeen. Het bewegen gaat als gevolg daarvan weer soepeler.
Aanvullende producten bij gewrichts- en spierproblemen
  • Ellen Dee Spieren en Gewrichten: Wrijf de gevoelige spieren en gewrichten zacht met de crème in.
  • Douloran: Gevoelige spieren en gewrichten, gevoeligheid in de buik, de maag, het hoofd, enzovoorts. Overal in het lichaam kunnen we te maken hebben met gevoeligheid. Na vallen of stoten, of door stress, of door een aandoening, of door wat anders.
  • Nutribell Omega 3 visolie: Het dagelijks gebruik van Omega 3 vetzuren wordt sterk geadviseerd bij gewrichtsproblemen vanwege onder andere hun ontstekingsremmende eigenschappen.

De producten kunnen, indien daar aanleiding toe is, gecombineerd worden met een of meer bovenvermelde middelen.

Lees hier meer voor advies over het gebruik van meerdere producten tegelijk.

Meer Info

De invloed van voeding

Het is belangrijk om extra aandacht aan de voeding te schenken, onder andere om verzadigd vet (in bijvoorbeeld vlees en zuivel) zoveel mogelijk te beperken. Beter is het om aandacht te geven aan voeding die rijk is aan (meervoudige) onverzadigde vetten, zoals die in plantaardige producten zitten. Denk daarbij ook aan de omega-3 vetzuren die o.a. ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ook beperking van eiwitgebruik kan de kans op het krijgen of ontwikkelen van gewrichtsklachten verminderen. En zoals bekend is hebben alcohol en suiker een negatieve invloed op de ontwikkeling van gewrichtsklachten.

Bron: ABC Gezondheid

Voeding beschermt tegen reuma

Je kan jezelf beschermen tegen reuma – of beter: reumatoïde artritis – mits een gezonde voeding.
Antioxidanten zoals vitamine C, E en selenium maken de vrije radicalen onschadelijk die in de gewrichten ontstaan. Je vindt ze vooral in groenten en fruit.
Kies de juiste vetten. Te veel omega-6-vetten bevorderen ontstekingen. Omega-6 moet je dus mijden, want bij artritis draait juist alles rond ontstekingen. Visolie met haar omega-3-vetten beschermen tegen artritis en vormen een belangrijk tegengewicht tegen de omega-6-vetzuren. Olijfolie lijkt ook uitstekend te werken tegen artritis.

Koffie is niet de beste reumapartner, hoewel het risico pas stijgt vanaf vier kopjes per dag. Mogelijk ligt dat niet aan de koffie, maar aan de levenswijze van koffiedrinkers (dat zijn vaak rokers). Groene thee en zelfs alcohol werken beschermend.

Bron:
Pattison DJ, Symmons DPM. Does diet have a role in the aetiology of rheumatoid arthritis? Proceedings of the Nutrition Society (2004), 63, 137-143