Darmflora

Een evenwichtige darmflora is van groot belang voor een goede spijsvertering, voor een goede darmwerking, voor een betere opname van de voedingsstoffen uit ons voedsel, om veel kwalijke stoffen die met ons voedsel meekomen te elimineren, om darmklachten te voorkomen, om de slijmvliezen weerbaarder te maken, voor een sterke afweer, bij overgevoeligheid voor stoffen, en na het gebruik van geneesmiddelen (bijv. antibiotica).
Het is een bekend gegeven: “70-80% van je weerstand wordt opgebouwd in je darmen!”. Bij een darmflora die in balans is krijgen schadelijke indringers minder kans hun verwoestend werk te doen. Een evenwichtige darmflora onderdrukt namelijk de ongunstige schimmels en bacteriën en ondersteunt zo de natuurlijke weerstand.

Probiotica herstellen de darmflora

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat probiotica (= voor de mens nuttige bacteriën – melkzuurbacteriën) het probleem bij de wortel aanpakken: de immuniteit verbeteren door een gezond darmmilieu en een optimaal functionerende darmflora te creëren. Probiotica met goede darmbacteriën kan herstellen wat verkeerde gewoonten en medicijnmisbruik vaak kapot hebben gemaakt. Probiotica zijn levende micro-organismen, een natuurlijk product dat in voldoende hoeveelheid een positief gezondheidseffect heeft, van zuigelingen tot hoogbejaarden.

Kijk hier voor een aantal wetenschappelijke studies over probiotica.

 

Wat kan Fytobell doen om de darmflora te versterken?

Fytobell heeft een probioticum ontwikkeld met een zeer effectieve samenstelling voor een redelijke prijs dat een goede balans tussen gunstige en ongunstige bacteriën in onze darmen ondersteunt. Het optimaliseert en herstelt de darmflora, waardoor bijzonder positieve effecten op de gezondheid worden bereikt, ook bij kinderen.
Het middel bevat een hoge dosis melkzuurbacteriën, namelijk 2,5 (!) miljard per capsule.

 

Aanbevolen product om de darmflora te versterken?
  • Digesbiose: Een probioticum en prebioticum met een zeer effectieve samenstelling om de darmflora te optimaliseren en te herstellen.

 

Aanvullend product om de darmflora te versterken
  • Chlorella 1000 mg: Ook chlorella heeft een gunstig effect op de darmflora. Het is echter geen probioticum.

 

Digesbiose kan, indien daar aanleiding toe is, gecombineerd worden met een of meer bovenvermelde of andere middelen.

Lees hier meer voor advies over het gebruik van meerdere producten tegelijk.

 

 

Meer info

Hoe het darmslijmvlies verzwakt

Het moderne dieet is niet erg vriendelijk voor het darmmilieu. We eten te geraffineerd en te kunstmatig. Dat blokkeert vaak de normale darmtransit. Daardoor vergiftigt de darminhoud onszelf en worden we ziek. Ook misbruik van geneesmiddelen helpt daaraan mee. Soms kunnen antibiotica levensreddend zijn in geval van ernstige aandoeningen, maar door te frequent en ondoelmatig gebruik brengen ze ook schade toe aan de darmflora. Naast de schadelijke bacteriën worden ook de goede en levensnoodzakelijke darmbacteriën, de zogenaamde darmflora, er eveneens door vernietigd. Toch hebben we die nodig voor de absorptie van waardevolle voedselbestanddelen.

De gevolgen van een verzwakt darmslijmvlies

Door gebrekkig werkende darmflora kan in de darmen gisting ontstaan. Het gevolg daarvan is dat giftige afvalproducten van de stofwisseling niet alleen het darmslijmvlies irriteren en daardoor verzwakken, maar ook via de darmen in het bloed terecht komen en de lever overbelasten. Als dit proces jarenlang aanhoudt, raakt de lever zijn vermogen om het lichaam van gifstoffen te ontdoen voor een deel kwijt. Misbruik van antibiotica kan een van de oorzaken zijn, ook jarenlang verkeerde voeding met geraffineerde producten. Niet voor niets is er het bekende gezegde: „De dood huist in de darm”. Dat zegt genoeg.

Het fundament van de immuniteit

Het fundament van de immuniteit is dat het organisme lichaamseigen stoffen van vreemde stoffen kan onderscheiden. Als het darmslijmvlies ziek is, dan herkent het organisme bepaalde stoffen niet als gunstig en reageert met een overgevoeligheid. Een arts vertelde op een congres in Herkenrode bij Hasselt in België: „Ik ben ervan overtuigd dat door de darmflora te corrigeren en de tijd te nemen om het darmslijmvlies te laten genezen – wat vaak niet gebeurt – er heel veel allergieën zouden verdwijnen.” Probiotica zijn daarvoor aangewezen. Gezonde darmflora zijn dus van kapitaal belang!

De darmflora herstellen

De darmflora herstellen moet daarom de eerste opdracht zijn, wil men het lichaam zijn natuurlijke afweerkrachten teruggeven en zijn weerstand weer opbouwen en maken dat zowel de lever als de darmen hun werk optimaal kunnen vervullen. Gezond werkende darmen en een goed werkende lever kunnen je een jarenlange gezondheid en een sterke weerstand garanderen.
Gezond voedsel is van groot belang: natuurlijke kost, minder vet, minder geraffineerd en voldoende melkzure producten zoals echte yoghurt, en meer groenten en fruit. Het kan wel een paar maanden duren eer de darmen zich volkomen hebben hersteld, maar het loont echt de moeite om te beletten dat het lichaam zichzelf langzaam vergiftigt.

Pre-, pro- of syn-biotica?

Het is soms moeilijk om te weten wat het onderscheid is tussen prebiotica, probiotica en synbiotica. In feite komt het hier op neer. Probiotica bevatten levende micro-organismen, een prebioticum is voeding (meestal oligosacchariden) die de eigenschap heeft om op een selectieve wijze, gezondmakende bacteriën in de darmen aan te maken. Synbiotica tenslotte zijn combinaties van prebiotica en probiotica. Al deze stoffen vervullen levensnoodzakelijke en gezondheidsbeschermende activiteiten in de darmen van de mens. Vroeger dacht men dat de darmen enkel verantwoordelijk waren voor het verwijderen van afval uit het lichaam. Vandaag weet men dat de darm een zeer intelligent orgaan is dat instaat voor 70 procent van onze immuniteit. De darmen zorgen er dus voor dat tal van ziekten geen kans krijgen in ons lichaam. De voorwaarde is dan wel dat we over een zeer evenwichtige darmflora beschikken. Hierin spelen prebiotica en probiotica een cruciale rol. Prebiotica verkleinen de kans op darmkanker omdat ze er voor zorgen dat kankerachtige stoffen zich veel minder snel op de darmwand kunnen vastzetten. Prebiotica zorgen ook voor een zuur milieu in de dikke darm. Ook dat is een factor die het ontstaan van een darmtumor drastisch beperkt.

Bron:
Tuohy KM. : Inulin-type fructans in healthy aging. – J Nutr.

Dossiers

Een huurleger goede bacteriën tegen reizigersdiarree

Neem beslist probiotica mee op vakantie

Digesbiose en Frangulabiose kunnen uw vakantie snel redden

Oef! Een veel gemaakte opmerking op dit moment, want het werkjaar of de studieperiode wordt afgerond en bekroond met een welverdiende vakantie. De tijd van zorgeloos genieten en herboren terugkeren, is aangebroken. Dat zou tenminste de bedoeling moeten zijn en velen gaan daar van uit als een vanzelfsprekende realiteit. Dus wordt er maar op los gegeten en gedronken, gefeest en gezwierd alsof het allemaal geen belang heeft, want men is op vakantie vaak minder kritisch ten opzichte van zijn gezondheid en de hygiëne als thuis. Niet te verwonderen dat sommigen zieker terugkeren dan toen ze vertrokken waren. Er zijn niet enkel de stress en de gevaren van de reis en het verkeer, maar ook de risico’s op besmet voedsel, vergiftiging, diarree, of verstopping. En die laatste twee kunnen misschien onschuldig lijken, maar ze kunnen de vakantie wel grondig vergallen.

Waar loert het gevaar?

De zomertijd is een heerlijke tijd, omdat het de typische winterse kwalen buiten spel zet. Maar je krijgt er wel andere risico’s voor in de plaats, want door het warme weer en de soms minder goede hygiëne en bewaartechnieken in exotische restaurantjes of op stranden, loert een ander gevaar: voedselvergiftiging. Het kan op slag toeslaan zelfs na het eten van een ijsje, of het consumeren van een exotische schotel op een heerlijk terrasje. Bacteriën vermenigvuldigen zich gauw bij miljarden als er niet zorgvuldig wordt omgesprongen: ongewassen handen, besmet voedsel, te weinig gebakken spijzen…. het hoeft niet veel te zijn om een groot probleem te veroorzaken.

Wat moet je doen?

Voorzichtig zijn natuurlijk, maar ook een flinke dosis PROBIOTICA meenemen in je reiskoffer, want het kan een groot probleem meteen klein maken. Denk daarom aan DIGESBIOSE van Fytobell als je op reis gaat, zelfs aan de Middellandse zee!

Een eerste maatregel die je moet nemen is DRINKEN.
Bij aanhoudende buikloop moet veel water of een lichte bouillon worden gedronken. Indien de diarree gepaard gaat met koorts, braakneigingen en een gevoel van duizeligheid of flauwte, kan er sprake zijn van voedselvergiftiging. Een doktersvisite is dan onvermijdelijk.

Op vakantie eet en drink je anders

Ook ongewoon voedsel kan al oorzaak zijn van reizigersdiarree, want op vakantie eet je anders, leef je anders en drink je anders. Ofwel krijg je last van verstopping, maar meestal komt diarree de vakantie verpesten. Te vet eten, ijsjes uit minder hygiënische tenten of op straat, slecht gespoelde glazen, bacteriën in exotische eettentjes enz…

Gebruik ook nooit water waarvan je de herkomst niet kent: gebruik enkel mineraalwater uit flessen die je voor je eigen ogen hebt zien open maken.
Maar je merkt wel het verschil of er een bacterieel veroorzaakte diarree is of een dieetgevoelige diarree:
– bij een besmetting moet je al te vaak naar het toilet en krijg je soms spuitende diarree, is er ook buikpijn en voel je je ziek worden.
– bij dieetgebonden diarree is er gewoon wat meer ontlasting die ook minder gebonden kan zijn.
Voorzorgen nemen kan al heel wat oplossen. Zeker meer drinken om het verlies aan vocht te compenseren!

Een huurleger bacteriën tegen reizigersdiarree

Andere landen, andere voedingsgewoonten en hygiëne. Dat heeft menig toerist reeds tot zijn schade en schande ondervonden. Wie tijdens zijn vakantie de beruchte „toerista” heeft opgelopen, weet hoe vervelend het kan zijn. Het hoeft niet levensbedreigend te zijn en gelukkig is dat gewoonlijk niet zo, om toch knap hinderlijk te worden.
In deze strijd tegen de toerista of reizigersdiarree kan je best een huurleger bacteriën inzetten die meteen de strijd aanbinden en zullen winnen! Want als je GOEDE PROBIOTICA in je reiskoffer mee hebt, is het leed gauw verleden tijd. Neem daarom altijd DIGESBIOSE van Fytobell mee.
Digesbiose van Fytobell kan zowel bij dieetgebonden diarree als ten gevolge van een besmetting snel soelaas brengen, aangezien de juiste darmvriendelijke bacteriën aan het lichaam worden aangeboden. Dan ben je blij om snel geholpen te worden. Bovendien herstelt het de darmflora waar 80 percent van de immuniteit opgebouwd wordt. Vergeet dat niet!

Verstopping is net zo vervelend

Het andere uiterste komt ook voor, misschien iets minder frequent, maar je zal er toch maar mee te maken krijgen op vakantie: verstopping.
Ook hier zijn wijziging van dieet en klimaat, een ander ritme verantwoordelijk voor het ongemak. Niets luistert zo sterk naar het ritme van de bioklok, als de stoelgang. Vaak drinken we op vakantie ook te weinig, zodat de ontlasting niet gemakkelijk kan worden geëvacueerd. Bij lange autoritten of een reis in bus of vliegtuig vreest men te vaak naar het toilet te moeten gaan en dus wordt veel te weinig gedronken. En dan kan een middel als FRANGULABIOSE erg snel soelaas brengen.
Vertrek je op vakantie neem dan beslist DIGESBIOSE EN FRANGULABIOSE van Fytobell mee. Het kan je vakantie redden en… nadien ook thuis goede diensten bewijzen. Het zijn prima middelen om altijd in huis te hebben.