Zoetstof stevia

Zoet mogen eten zonder calorieën, zonder risico op verdikken en zonder de pancreas te bezwaren… het leek een droom, maar het is werkelijkheid geworden, dankzij STEVIA, het zoetste plantje ter wereld. Zelfs diabetespatiënten mogen ervan snoepen zonder enige risico voor hun “insulineniveau”. Het uit Zuid-Amerika afkomstige steviaplantje bezit een niet-chemische zoetcapaciteit, die maar liefst tot 300 keer zoeter is dan gewone suiker, en zonder calorieën. Door deze eigenschap worden recepten met zoetstoffen uit stevia niet alleen zoet, maar ook gezonder: ze hoeven geen suiker meer, geen scheikundige surrogaatsuikers meer, geen synthetische zoetstoffen, want stevia is veilig en belast de pancreas niet.

Zoetste plant ter wereld

Oorspronkelijk kon je deze plant enkel in de noordelijke streken van Zuid-Amerika vinden. De plant werd voornamelijk in Paraguay en Brazilië gecultiveerd. Het klinkt misschien vreemd, maar bij de inheemse Guaranay-indianen is Stevia al eeuwen bekend om de zoete smaak van zijn blaadjes. Soms wordt de Stevia omschreven als de sweet herb of Paraguay (het zoete kruid van Paraguay) of zelfs sweetest plant of the world (de zoetste plant ter wereld). Stevia zal ongetwijfeld de toekomst van de voedingsindustrie ook bij ons op zijn kop zetten.

Volledig natuurlijk ook voor kinderen

Stevia is een plantje en dus volledig natuurlijk. De zoetstof wordt verkregen zonder synthetische bewerkingen. De zoetjes of de vloeistof bevat absoluut GEEN calorieën en de blaadjes van de plant zelf kunnen in hun natuurlijke toestand bewaard worden. De zoetkracht is tot 300 keer zo sterk als die van suiker, waardoor je slechts minieme hoeveelheden nodig hebt. De plant is NIET giftig en zowel de blaadjes als de zoetstof kunnen verwarmd en gekookt worden. De plant verdraagt een hitte tot maximaal 200° C.

Stevioside, of stevioglycosyde is een wit kristallijn poeder afkomstig uit de blaadjes en is uitgebreid en langdurig getest zonder nadelig effect. Daardoor is het ook een ideale en gezonde niet-verslavende zoetstof voor kinderen. Aangezien het om een volkomen biologisch product gaat, zonder suiker, maar wel met een hoog zoetgehalte, kunnen ook zij snoepen van zoetigheden, zonder gevaar te lopen voor hun gezondheid.

Stevabell van Fytobell®

De zoetstof uit Stevia van Fytobell is gegarandeerd natuurlijk en beantwoordt aan de strengste Europese normen qua voedselveiligheid. Bovendien is het vrij van gist, tarwe, gluten, soja, melk, ei, kleurstoffen, aroma’s of kunstmatige zoetstoffen. Het voldoet aan alle eisen wat betreft reinheid en belasting, die aan levensmiddelen gesteld worden, en is op grond van wettelijke bepalingen als levensmiddel toegestaan. Net zo lekker als suiker, maar dan zonder alle nadelige eigenschappen van suiker.  Ideaal toe te passen bij het maken van confituur, en andere zoete etenswaar. Maar ook lekker in yoghurt, smoothies en voor het zoeten van dranken.

 

Stevabell is de merknaam van Fytobell en heeft 3 variaties:

 

Wetenschap

N.B. Wetenschappelijke informaties zijn overgenomen uit infosites zoals ABC Gezondheid en E-Gezondheid, en nieuwsbrieven zoals die van Arts, Therapeut & Apotheker, Vakblad voor de Natuurgeneeskundige en de VNGK Nieuwsbrief.

Stevia

Werkzame stoffen

Hoewel stevia al 500 jaar in Paraguay gebruikt wordt, hebben Europese gezondheidsinstanties lange tijd weigerachtig gestaan om stevia voor consumptie goed te keuren. Ze verwezen daarbij naar studies die meenden dat steviol DNA-schade zou veroorzaken, maar dat onderzoek is ondertussen achterhaald door andere studies. De Europese gezondheidsinstantie (EFSA) heeft stevia dus pas in 2010 goedgekeurd voor consumptie.

Dit in schril contrast met aspartaam dat het giftige formaldehyde in het lichaam afgeeft. Formaldehyde is per definitie een kankerverwekkende stof, zij het in gasvormige toestand. Hoewel aspartaam soms als het meest grondig onderzochte voedingsadditief omschreven wordt, zijn er steeds vragen gerezen over de betrouwbaarheid van die onderzoeken.
Stevia is een natuurlijk product en kan dus niet gepatenteerd worden. Aspartaam stond lange tijd wel onder bescherming van een patent.
Ondertussen bestaan er ook studies die een geneeskrachtige werking van stevia aantonen. Zo werkt stevia bloeddruk verlagend; sommige studies tonen dat stevia de groei van kankercellen kan afremmen.

Bronnen:
Brusick DJ. A critical review of the genetic toxicity of steviol and steviol glycosides. Food Chem Toxicol. 2008 Jul;46 Suppl 7:S83-91. Epub 2008 May 16.
Williams LD, Burdock GA. Genotoxicity studies on a high-purity rebaudioside A preparation.
Food Chem Toxicol. 2009 Aug;47(8):1831-6. Epub 2009 May 8.
Hsieh MH, Chan P et al. Efficacy and tolerability of oral stevioside in patients with mild essential hypertension: a two-year, randomized, placebo-controlled study. Clin Ther. 2003 Nov;25(11):2797-808.

____________________________________

Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken zwaarlijvigheid

“Mensen die gewicht willen verliezen mogen niet in de val lopen van de kunstmatige zoetstoffen”, zegt voedingspecialiste en stofwisselingsexperte Annie Ferland. “Kunstmatige zoetstoffen, zoals aspartaam, bevatten wel geen calorieën, maar deze producten zetten de mensen zeker ook niet aan om minder te eten, integendeel. Mannen en vrouwen die willen afvallen redeneren dat ze meer mogen eten van suikervrije producten. Ik geef een voorbeeld. Een taart die gezoet is met kunstmatige zoetstoffen zal minder calorieën afgeven dan hetzelfde gebak dat met natuurlijke suiker werd bewerkt. Het probleem zit hem echter in het feit dat mensen meer van de ‘calorie’vrije’ taart zullen eten en daardoor meer koolhydraten zullen consumeren. Daardoor lopen ze het risico van op termijn toch gewicht bij te krijgen.”

Wetenschappers waarschuwen nog voor een tweede probleem. Diabetici gebruiken veel producten met kunstmatige zoetstoffen. Artsen geven hen die raad omdat ze minder suiker zouden consumeren. Tijdens een recent onderzoek (1) ging men na of patiënten met life style diabetes (type 2) gebaat waren met het gebruik van aspartaam. De conclusie van de studie was dat aspartaam aan diabetici geen garanties kan geven dat ze door het gebruik van dit product hun bloedsuikerspiegel kunnen onder controle houden.

Bronnen:
(1) Ferland A, Brassard P, Poirier P. 
Is aspartame really safer in reducing the risk of hypoglycemia during exercise in patients with type 2 diabetes?
Diabetes Care. 2007 Jul;30(7):e59.