We zouden het haast vergeten door de corona-drukte, maar er bestaan wel degelijk nog andere gevaren die de gezondheid bedreigen. Ze behoren n.l. tot de onderliggende kwalen die de besmetting met Covid-19 gevaarlijker maken. We denken aan diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Aan deze problemen kan je zelf beslist iets doen en ze houden allemaal verband met hetzelfde: de lifestyle.

Deze welvaart gerelateerde problemen beginnen in het boodschappenmandje: geraffineerde kost met korte suikers, transvetten, smaakstoffen en smaakversterkers, kleurstoffen en aroma’s. Het kan moeilijk voeding genoemd worden, het zijn smaakmakers die ons vullen, met alle gevolgen vandien.

Je zag ze vroeger veel minder: hartinfarct, beroerte en vaatziekten kwamen in de periode tussen en tijdens de wereldoorlogen amper voor en nu zijn ze al de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige dood. Mannen en vrouwen van middelbare leeftijd worden als door de bliksem getroffen: beroerte, infarct. En toch zijn deze problemen op eenvoudige wijze te voorkomen.

Hoe hartproblemen voorkomen?

 • Let op je voeding en vermijd geraffineerde koolhydraten.
 • Vermijd frisdrank.
 • Eet meer groenten, fruit en volkoren en schrap wit brood, witte pasta’s en junkfood.
 • Rook niet.
 • Drink geen alcohol, het is een leugen dat het goed zou zijn voor de bloedvaten.
 • Hou je bloeddruk in de gaten en dat kan door gezond te eten, meer te bewegen, stress onder controle te houden en voldoende te slapen.
 • Drink anderhalve tot twee liter water per dag.
 • Beweeg dagelijks: tussen de 5 en 10.000 stappen is prima.
 • Eet enkel gezonde vetten. Ook verzadigd vet kan gezond zijn, maar transvet is levensgevaarlijk.
 • Kook en bak met olijfolie en kokosvet.
 • Mijd bewerkte vleeswaren, beperk rood vlees en kies liever voor vette vis vanwege de Omega-3 vetzuren.

Het National Health Institute in Bethesda, Maryland, USA heeft na jarenlange studie geconcludeerd dat de kans op hartinfarct, hersentrombose en zelfs kanker zeker met bijna de helft kan verminderd worden als meer gevarieerd zou worden gegeten. Dat percentage kan nog hoger worden als nog gezonder wordt gegeten, maar voor Amerikanen is dat soms te veel gevraagd.

Een wijziging aanbrengen in het klassieke menu met meer variatie zou al heel wat maken. Ze hebben een lijst opgesteld met producten waarvan je er wekelijks een vijftien- tot twintigtal moet gebruiken. Uit te kiezen dus. Op deze lijst staan: appelen of peren, sinaasappelen, meloen, grapefruit of sinaasappels, mandarijnen, gedroogde bonen, tomaten, broccoli, spinazie, yoghurt, mosterd, wortelen of kool, groene sla, zoete wortelen, aardappelen of yamswortel, gebraden of gestoomde kip, vette vis, volkorenbrood, roggebrood, havervlokken, noten, muesli en zuurkool of andere gefermenteerde groenten.

Maar de eiwitten haal je best uit gefermenteerde zuivel (yoghurt) of uit vis.

En je kan dat aanvullen op een veilige natuurlijke manier door een goed supplement van visolie Omega-3-vetzuren.