Vinca minor L.

Kleine maagdenpalm:

Tegen bloedingen en migraine

‘Maagdenpalm’ zou afkomstig zijn van een oud gebruik om bij een overleden ongehuwde dame een krans twijgen met bloemen van deze plant neer te leggen. Maar hij vervulde ook een symboolfunctie bij huwelijken. De bruid droeg een krans om aan te geven dat zij nog maagd was.

Bloedingen

Dioscorides (40-90 n.Chr.) kende Vinca minor L. reeds als heilzaam  kruid bij neus- en andere bloedingen, bij buikloop, ter bloedzuivering en ontgifting, om wonden te helen en bij waterzucht. Die toepassingen kenden andere bekende kruidenkenners zoals Plinius (23-79 n.Chr), Galenus (130-210 n.Chr.) en veel later Dodoens (1517-1585) ook.

In de Middeleeuwen werd de plant verwerkt in een liefdesdrank.

Eigenschappen

Vinca minor lijkt in zijn eigenschappen veel op die van Ginkgo biloba en wordt vaak samen met deze plant gecombineerd toegepast, bijvoorbeeld in Ginkgosan van Fytobell. Hij verhoogt de hersendoorbloeding en stimuleert de stofwisseling van zenuwcellen, waarbij de werking van de neurotransmitters wordt verbeterd. Dit alles leidt tot een verbetering van de opname van zuurstof en glucose. Dat heeft weer een gunstig effect op de hersenfuncties.

Verwerking

In april-mei wordt het bovengrondse deel van de bloeiende planten met aanhangende wortels geoogst en vers verwerkt.


Toepassing

Vinca minor kan worden toegepast bij een verminderde hersendoorbloeding, waardoor een slechte opname van glucose en zuurstof plaatsvindt. Hierdoor kunnen concentratiestoornissen, vergeetachtigheid, snelle vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn en dergelijke ontstaan. Bij oudere patiënten wordt Vinca minor toegepast ter stimulering van de geestelijke vermogens.

Om zelf te doen

Gorgeldrank tegen abcessen in mond- en keelholte: neem 20 gram gedroogd of 50 gram vers blad en overgiet dat met een halve liter kokend water. Laat dit vijftien minuten trekken op een waxinelichtje. Zeef de thee en laat deze afkoelen. Verdeeld over de dag kan geregeld gegorgeld en gespoeld worden.

Maagdenpalmthee ter vermindering van de melkproductie en tegen misselijkheid: Giet een halve liter kokend water op 15 gram gesneden blad en laat dit 10 minuten trekken. Drink hiervan elke dag 2-4 kopjes langzaam op.

Maagdenpalmomslag bij kneuzingen: Breng gekneusde bladeren met behulp van een linnen doek op de kneuzing aan.

 

Migraine

Volgens professor Vlietinck uit Antwerpen gaat het belangrijkste bestanddeel van maagdenpalm, vincamine, een opeenstapeling van de stof serotonine in het plasma tegen waardoor migraine zou worden voorkomen. Men heeft namelijk vastgesteld dat personen na een migraine-aanval een verhoogde hoeveelheid afbraakproducten van serotonine in hun urine hebben. Is er eenmaal sprake van een migraine-aanval dan heeft behandeling met Vinca minor meestal geen zin meer.

 

Overgenomen uit i-Sana 2015.