Urtica dioica L.

Brandnetel:

maakt je gewrichten brandschoon

Brandnetel heeft twee verschrikkelijke delen in zijn naam en kinderen worden er van jongsaf voor gewaarschuwd: netels kunnen ernstig prikken en aanvoelen als brandwonden. De netel heeft zijn naam dus niet gestolen. Maar tegelijk is de afschrikking onterecht, want het is een plant die voor de gezondheid bijzonder heilzaam is. Van zodra de lente de eerste groene knoppen van de brandnetel laat zien, moet je ze al gebruiken. Ze netelen dan minder sterk en zo kan je ze zelfs in salades gebruiken. Maar de soep van brandnetels kan je maken zolang de netels er zijn en… die smaakt overheerlijk. Heb je behoorlijk wat tuin? Laat ze staan, koester ze en vooral: pluk ze en consumeer ze, want ze zijn bijzonder gezond. In soep, in thee in salades, je lichaam zal er van opkikkeren, vooral de zuren die reumatoïde problemen veroorzaken, zullen er door geëlimineerd worden. Laat die netels dus maar “branden”…

Geschiedenis van de plant

De soortnaam ‘dioica’ duidt op de tweehuizigheid van de plant, dat wil zeggen dat een plant óf alleen de mannelijke bloemen (meeldraden), óf alleen de vrouwelijke bloemen (stamper) bevat.

Naast Urtica dioica bestaat ook Urtica urens. Dit is een kleinere soort en in tegenstelling tot de dioica eenhuizig (de mannelijke en vrouwelijke bloemen bevinden zich op dezelfde plant). Beide soorten komen op stikstofrijke plaatsen voor en hebben dezelfde eigenschappen en inhoudsstoffen.

Geneeskracht bekend

In het oude Griekenland was de geneeskracht van brandnetel al bekend. Hippocrates (460-377 v.Chr) beschrijft reeds de urinedrijvende werking. De Romeinen gebruikten brandnetel tegen haaruitval, wreven hun ledematen ermee warm tijdens de strenge winters in Brittannië, en sloegen hun reumatische gewrichten ermee. In de Tweede Wereldoorlog beschikte men niet de hele winter over verse groenten. Jonge brandnetels waren daarom in het voorjaar een geliefd artikel om het vitamine C-tekort weer aan te vullen.

Eigenschappen

Urtica werkt urinedrijvend en bevordert de uitscheiding van urinezuur. Urinezuur wordt uit de weefsels losgemaakt, zodat het in de bloedbaan terecht komt en kan worden uitgescheiden.

De brandnetel heeft een gunstig effect op de stofwisseling en vanwege o.a. het hoge gehalte aan mineralen een gunstig effect op problemen die veroorzaakt worden door een lage weerstand.

Vanwege de rijkdom aan mineralen (bijv. ijzer: 3,5%!) is de plant van zeer grote waarde bij bloedarmoede en ter aanvulling van een mineralentekort.

Belangrijkste bestanddelen

Acetylcholine, histamine, looistoffen, vitaminen A, B2, C, K en foliumzuur; mineralen zoals fosfor, calcium, kalium en veel gebonden ijzer.

De plant wordt zowel vers als gedroogd gebruikt.

Toepassing

Urtica heeft een breed toepassingsgebied. Enkele indicaties zijn: gewrichtsklachten, jicht, oedemen, gebrek aan mineralen, lage weerstand, bloedarmoede, netelroos, huiduitslag en het op gang brengen van de borstvoeding.

Brandnetel is ook een bestanddeel van haarwaters tegen haaruitval.

Om zelf te doen

Brandnetelthee bij spijsverteringsstoornissen: Neem een eetlepel gedroogd blad of gedroogde plant op een kopje heet water en drink hiervan 3 à 4 kopjes per dag.

Brandnetelsalade: voeg aan 2 à 4 eetlepels kwark een fijn gesneden teentje knoflook en een handvol jonge brandnetelblaadjes en andere gesneden voorjaarsgroenten toe.

Voorjaarsthee bij voorjaarsmoeheid en bloedreiniging: meng gelijke delen brandnetel, zilverschoon, kattendoorn, paardenbloem en driekleurig viooltje. Kook 20 gram van dit mengsel 5 minuten in een halve liter water.

 

Overgeomen uit i-Sana 2011.