Thymus vulgaris L.
Tijm:
bedaart de storm in je luchtwegen
Tijm is een van de meest veelzijdige plantjes. Het doet ons een beetje denken aan en dromen van de zon, omdat dit erg geurend kruid in veel zomerse recepten wordt gebruikt en een onderdeel is van Provençaalse kruiden. Onmisbaar op gegrilde recepten in soepen en sausen, maar ook voor de gezondheid is het van onschatbare waarde, want tijm bevat etherische oliën die heilzaam zijn voor de luchtwegen. Vandaar dat in heel wat hoestsiropen en dampbaden voor de luchtwegen tijm is verwerkt. En het is een heel gemakkelijke plant, want je vindt ze in het wild in het zonnige zuiden, maar je kan ze zelf ook gemakkelijk kweken in de tuin, zelfs in een bloempot op de vensterbank.
Geschiedenis van de plant
Thymus vulgaris is een ca. 40 centimeter hoge plant. Ze behoort tot de familie der lipbloemigen (Labiatae). In het Middellandse Zeegebied komt de plant in het wild voor. Veelal wordt Thymus vulgaris als sierplant of heilzame plant verbouwd.
Tijm wordt al vele eeuwen door kruidenkenners gewaardeerd. Plinius de Oudere, die in de eerste eeuw leefde, kende al de hoestdempende werking. Galenus uit de tweede eeuw beval de plant aan tegen maagpijn en bronchitis. Vanwege de waardevolle tijmolie wordt de plant nog steeds in de geneeskunde gebruikt als antiseptisch en slijmoplossend middel.
Tijm is vanwege het specifieke aroma tevens een populaire specerij.
Eigenschappen
Thymus vulgaris werkt remmend op het parasympathische deel van het autonome zenuwstelsel. De plant bezit een slijmoplossende en krampopheffende werking. Ze vermindert de slijmproductie en werkt sterk antiseptisch. Een bijzonder effect van de plant is dat de tijmolie na inname via de mond gedeeltelijk via de longen wordt uitgescheiden. Tijm ontplooit zijn werking dus al diep in de longen!
Bestanddelen
Etherische olie.
Verwerking
De planten worden geoogst wanneer ze een maximum aan tijmolie bevatten. Direct na de oogst worden ze verwerkt.
Toepassing
Tijm wordt gebruikt bij alle vormen van hoesten, bronchitis en kinkhoest. Ze wordt ook veel in combinatie met andere planten toegepast die op de luchtwegen werken. Bijvoorbeeld in de Keel- & Mondspray van Fytobell, waarin de etherische olie van tijm gecombineerd wordt met die van o.a. eucalyptus en origanum. En de hoestsiroop Tussabell forte, waarin zowel het extract van tijm als de etherische olie ervan wordt gecombineerd met maar liefst 11 andere zeer effectieve geneeskrachtige planten die op de luchtwegen werken. Kortom een breedwerkende hoestsiroop.
Om zelf te doen
Dampbad tegen bijholteontsteking en neusverkoudheid: giet op 50-60 gram tijm een liter kokend water en laat het 5 minuten trekken, terwijl het water op temperatuur wordt gehouden. Vervolgens als dampbad 3-5 keer per dag toepassen.
Tijmsiroop bij hoest: laat 20 gram gesneden bloeiende plant 5-10 minuten in een kwart liter water koken en voeg er naar smaak 50-70 gram suiker aan toe. Laat het geheel nog even doorkoken. Hierna filteren en af laten koelen. Neem hiervan naar behoefte dagelijks enkele eetlepels.
Tijmthee tegen maagpijn: giet op 15 gram bloeiende plant een kwart liter kokend water en laat het geheel 10 minuten trekken. Drink tussen de maaltijden een kopje.
Overgenomen uit i-Sana 2011.