[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Isoflavonen en de menopauze

Momenteel is er heel wat onderzoek naar de mogelijke gezondheidsvoordelen van soja isoflavonen op vrouwen in de menopauze. Tijdens pre-menopauze ervaren vrouwen schommelingen in oestrogeenwaardes die ongemakken kunnen veroorzaken. Deze hormonale veranderingen, die tijdens de menopauze voorkomen, kunnen een verhoogd risico vormen voor hartkwalen en osteoporose, en veroorzaken een reeks van symptomen zoals opvliegers, nachtelijke transpiratie aanvallen, hoofdpijn, hartkloppingen, angst, geïrriteerdheid, slapeloosheid, moeite met concentratie en geheugen.

De hormoontherapie wordt vaak voorgeschreven om de negatieve gevolgen van de menopauze te verminderen. Meer en meer vrouwen willen geen hormoontherapie meer wegens het mogelijke verhoogde risico voor borstkanker. Zou soja dezelfde gezondheidsvoordelen bieden als hormoontherapie, zonder het verhoogde risico voor die ziekte?

Een studie van de menopauze vond dat de vrouwen in Japan minder last hebben van pre-menopauzesymptomen dan Westerse vrouwen. Japanse vrouwen na de menopauze hebben ook minder last van osteoporose en hartkwalen, en hebben een langere levensverwachting. Aangezien elke vrouw verschillend op soja reageert, moet ze uitproberen of soja de menopauzesymptomen vermindert. Vele artsen adviseren hun patiënten om soja op te nemen in hun dieet, niet enkel om opvliegers te verlichten maar ook om het cholesterolgehalte te verlagen en gewichtstoename te beheersen.

Lees meer over menopauze[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]