Silybum marianum L.
Mariadistel:
regenereert de levercellen
Een van de interessantste planten die we zowel in de keuken en als medicijn kunnen gebruiken is mariadistel of Silybum Marianum. Ook in ziekenhuizen werden interessante proefnemingen gedaan met producten op basis van mariadistel en merkwaardig genoeg werd vastgesteld dat binnen de drie weken de levercellen konden regenereren, zelfs waar men het niet had veracht. Dit uitstekende product werd al in de middeleeuwen gebruikt in de volksgeneeskunde, maar ook vandaag heeft het nog al zijn waarde zelfs in de officiële geneeskunde. Ik spreek er dan ook, graag over in mijn cursussen.
Mariadistel behoort tot de familie van de Composieten. De benaming Carduus marianum wordt tegenwoordig vrijwel niet meer gebruikt. In de volksgeneeskunde werd de plant toegepast om bij borstvoeding de melkproductie te verhogen. Deze toepassing gaat mogelijk terug naar de signatuurleer: men geloofde in de volkse overlevering dat de witte strepen op het blad moedermelk van Maria is die zij morste bij het zogen van Jezus. De soortnaam ‘marianum’ zou afkomstig zijn van deze legende.
Mariadistel werd in Duitsland al vroeg toegepast bij geelzucht en galproblemen. De plant is al heel lang bekend als geneeskruid, maar werd ook als groente gebruikt.
Mariadistel is een forse, één- of tweejarige plant die zo’n 2 meter hoog wordt. De bladeren, de bloem en de vrucht zijn opvallend. Zo zijn er langs de nerven van het blad witte strepen te zien en langs de randen stekels.
Eigenschappen
Silybum Marianum beschermt en herstelt de leverfunctie. De eigenschap berust op een membraanstabiliserend effect. Ze herstelt beschadigde levercellen, en ondersteunt de leverfuncties. De plant wordt toegepast bij toxische leverbeschadigingen (vooral ten gevolge van alcohol- en medicijngebruik) en chronische leverontstekingen. Tevens werkt de plant galvormend en galdrijvend. Interessant is dat de plant de druk in het poortaderstelsel vermindert, waardoor de plant ook toepassing vindt bij aambeien.
Mariadistel is bij de aangegeven dosering heel veilig en wordt goed verdragen, ook bij langdurig gebruik. In de eerste dagen van het gebruik kan een mild laxerend effect optreden met losse stoelgang tot gevolg. Meestal houdt dit na 2 tot 3 dagen op.
Bestanddelen
Een van de belangrijkste inhoudsstoffen is silymarine. Verder silibine, flavonoïden, looistoffen, slijmstoffen, vette olie en eiwitten.
Verwerking
Het werkzame extract wordt uit de totale vrucht gewonnen. Soms wordt ook geïsoleerde silymarine gebruikt. Voor de farmaceutische industrie wordt de plant daartoe op grote schaal gekweekt in Zuid-Europa, Noord-Afrika, Zuid-Amerika en in delen van de USA.
Toepassing
Mariadistel wordt toegepast bij lever- en galfunctiestoornissen. Echter vanwege haar eigenschappen ook bij aambeien. De plant maakt deel uit van de samenstelling van o.a. Cardubell, een effectief middel ter verbetering van de lever- en galfunctie.
Opmerking
Het zaad van de mariadistel kan verward worden met andere donkere zaden.
Overgenomen uit i-Sana 2010.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]