Serenoa repens Small

Zegepalm:

Een zegen voor elke man !

Er is geen kwaal waar niet een of andere plant een antwoord op heeft, beterschap brengt of zelfs genezing. Maar vooral preventief zijn heel wat middelen uit de natuur van grote betekenis. Omdat prostaataandoeningen steeds toenemen vanwege de moderne leefwijze, maar ook door de vergrijzing, mogen we dankbaar zijn dat de natuur een paar prachtige middelen ter beschikking heeft gesteld, zowel om de kwaal te helpen voorkomen als om ze te behandelen. Serenoa repens of zegepalm is daarom een belangrijke partner voor elke man vanaf de middelbare leeftijd.

Geschiedenis van de plant

Deze palm komt voor in de kustgebieden van de zuidelijke Amerikaanse staten Florida en Zuid-Carolina en in Midden- en Zuid-Amerika.

De enigszins op olijven gelijkende vruchten zijn donkere ovaalvormige éénzadige bessen. De eigenlijke impuls voor de medische toepassing van deze vruchten stamt uit het begin van de vorige eeuw. De oertinctuur werd als specifiek middel toegepast bij prostaatvergroting.

Eigenschappen

De werking en de eigenschappen van deze palm waren voor de natuurwetenschappelijk georiënteerde Europese farmaceuten tot voor ongeveer 30 jaar geleden zeer twijfelachtig. Pas later is deze plant het onderwerp van veel onderzoek geworden en is ze een van de bekendste planten bij prostaatproblemen geworden. Uit deze onderzoeken blijkt dat de vruchten van de zegepalm stoffen bevatten die onder meer de vorming van het mannelijk hormoon dihydrotestosteron (DHT) remmen. Dit hormoon is medebepalend voor de groei/woekering van het prostaatweefsel. Een vermindering van het door het lichaam zelf geproduceerde DHT is in zo’n situatie daarom zeer zinvol.

Bij orale inname (via de mond) gaat de plant oedeemvorming tegen en heeft tevens een ontstekingsremmende werking. Omdat prostaatvergroting vaak een prostaatontsteking tot gevolg heeft, zijn ook deze eigenschappen van belang bij de medische toepassing. Ze regelt en bevordert bovendien de samentrekking van de blaasspier, versterkt de blaashals, en helpt ook daardoor bij plasproblemen.

Belangrijkste bestanddelen

Het is moeilijk vast te stellen welke de belangrijkste inhoudsstoffen zijn. De combinatie van inhoudsstoffen zorgt voor het juiste effect. De bestanddelen anthranilzuur, een zuur polysaccharide, galactose, rabinose en uronzuur zijn bekend.

Verwerking

De rijpe vruchten van de palm worden verzameld en vers verwerkt.

Toepassing

Serenoa repens kan worden toegepast bij de eerste twee stadia van prostaatvergroting (het zogeheten prikkelstadium en het obstructiestadium), maar ook bij prostaatontstekingen. Het aantal urinelozingen neemt af. Per urinelozing neemt de hoeveelheid uitgescheiden urine toe. De hoeveelheid resturine (de urine die in de blaas achterblijft) neemt af. De plasproblemen en alle andere stoornissen die daarmee samenhangen verbeteren. De plant kan ook preventief worden gebruikt tegen prostaatvergroting.

In middelen tegen prostaatklachten laat zegepalm zich heel goed combineren met lijnzaad, pompoenpit, wilgenroosje en soja.

 

Overgenomen uit i-Sana 2012.