Ribes nigrum L.

Zwarte aalbes:

Ideaal bij allergie en immuniteitsproblemen

Het stond dezer dagen weer te lezen in de kranten: meer dan een kwart van onze landgenoten heeft last van allergie. Dat aantal stijgt nog. Merkwaardig is dat ziekten die verband houden met het immuunsysteem ook toenemen. Beide problemen zijn in dit geval aan elkaar gelinkt. En dan spreekt iedereen over het mooie seizoen, terwijl het enkel ellende is voor vele mensen. Ook de darmflora hebben er mee te maken. Het helpt niet om alles te camoufleren met medicijnen die de symptomen onderdrukken, dat is zoals verven op een vochtige muur: je moet eerst de ondergrond aanpakken. Ook in het organisme is dat zo. Daar helpt Ribes Nigrum of zwarte aalbes goed aan mee en gelukkig dat we kunnen rekenen op uitstekende preparaten die hun werkkracht uit de natuur halen.

Geschiedenis van de plant

Ribes nigrum (zwarte aalbes) komt van nature in West-Europa voor, maar hij stamt oorspronkelijk uit Azië en Noord en Midden Europa. De struik is winterhard en vormt elk jaar veel nieuwe scheuten. De bessen zelf worden gebruikt, maar ook het blad en de knoppen, en soms zelfs de olie. In de 18de eeuw werd Ribes nigrum “de struik van duizend deugden” genoemd, vanzelfsprekend vanwege het brede scala aan aandoeningen waarbij de plant gunstige effecten heeft, zoals onder andere bij problemen met de luchtwegen, de spieren en gewrichten, de urinewegen en het immuunsysteem. De bladeren bevatten ontstekingsremmende flavonoïden. Vroeger wreef men het blad over insectenbeten om de pijn te bestrijden en de ontsteking te remmen.

Eigenschappen

Ribes nigrum (zwarte aalbes) heeft een zeer bijzonder effect bij allergie. De plant heeft namelijk een cortisonachtige werking, zonder de toxiciteit ervan. Dat wil zeggen dat Ribes de bijnieren stimuleert om hormonen te produceren die ontstekingsremmend en antiallergisch werken. De werking berust op het tegengaan van het vrijkomen van histamine uit de mestcellen, hetgeen van groot belang is bij allergie.

Ribes nigrum stimuleert de bijnierschors om hormonen te produceren met een ontstekingsremmende en antiallergische werking, vooral door de proanthocyanen en terpenoïden. Heel bijzonder is dat de plant de ontstekingsremmende eigenschappen en de werking van de cortison heeft, maar zonder de bekende toxiciteit ervan.

Toepassing

Ribes Nigrum komt vooral van pas bij problemen met de lichaamsweerstand, allergie en bij gewrichtsproblemen. Ribes nigrum heeft een bijzondere toepassing in een product dat bij alle vormen van allergie wordt toegepast, namelijk Allobiose.

Het probleem allergie heeft alles te maken met de darmflora die niet goed functioneren. Ribes nigrum samen met de juiste melkzuurbacteriën om de darmflora te versterken, en een aantal andere belangrijke planten en stoffen, is ene unieke combinatie die het product tot een effectief middel maken om allergie te beheersen.

Bestanddelen

O.a. bioflavonoïden, proanthocynanen, looistoffen en terpenoïden.

Verwerking

Van de knoppen wordt een glycerinemaceraat gemaakt. Echter worden ook de bladeren en de bessen gebruikt.

 

Overgenomen uit i-Sana 2011.