Potentilla erecta L.

(tormentil)

 Geschiedenis van de plant

Potentilla erecta, of een van de andere benamingen Potentilla tormentilla, is afgeleid van het Latijnse “potens” wat krachtig of machtig betekent en wijst op de sterke geneeskracht van de plant. “Tormentilla” duidt op de krampopheffende eigenschap. “Erecta” op de rechtopstaande stengels. De plant is zeer rijk aan looistoffen die voor een belangrijk deel de werking uitmaken.

Reeds in de verre geschiedenis kende men de eigenschappen van de plant. Dioscorides uit de 1e eeuw n.Chr. adviseerde de tormentilwortel bij kiespijn, mondslijmvliesontsteking, buikpijn en diarree. De Romeinse arts Galenus paste de plant uitwendig toe bij huiduitslag, bij winterhanden en -voeten en als gorgelmiddel. Inwendig beval hij de plant aan bij problemen van de luchtwegen en bij spijsverteringsstoornissen. Vanaf de 16e eeuw werd tormentil inwendig gebruikt om diarree, krampen en witte vloed te verlichten. Uitwendig om bloedende wonden te stelpen en zweren te behandelen. Dodoens (1517 – 1585) adviseerde haar bij kiespijn en vergiftiging. Culpeper uit de 17e eeuw paste hem als spoelmiddel toe bij mondzweren, aften en slijmvliesontstekingen. Kortom een zeer breed toepasbare plant, zoals zo vaak te zien is in de plantgeneeskunde.

Tormentil wordt ook wel bloedwortel genoemd. De kleur van de doorgesneden wortel en het sap ervan is namelijk rood.

Eigenschappen

Mede door het hoge gehalte aan looistoffen is Potentilla erecta krachtig samentrekkend, bloedstelpend, licht antiseptisch en bacteriostatisch. Ze is niet toxisch.

Verwerking

De gedroogde wortelstok wordt verwerkt tot een extract. Op te merken valt dat er veel wortel nodig is om extracten te kunnen bereiden. Het is dan ook een voordeel dat tormentil inheems is en veel voorkomt in gematigde streken van Europa, in West-Azië en Siberië, en ingeburgerd is in Noord-Amerika.

Toepassing

Een belangrijke toepassing van tormentil is diarree. Ook het bloedstelpende effect is goed bekend, bijvoorbeeld bij een bloedneus, waarbij een dot watten gedrenkt wordt in wat tormentil extract en licht in de neus wordt gedrukt.

 

Overgenomen uit i-Sana 2016.