Passiflora incarnata L.

Passiebloem:

Bij nervositeit en slapeloosheid

Onze wereld en onze omgeving worden steeds maar drukker en die druk voelen we binnen in ons. Veel mensen hebben het er moeilijk mee, ze lopen op de toppen van hun tenen, kunnen moeilijk slapen, staan onder stress, presteren minder of langzamer en hun gedrag werkt “aanstekelijk” voor anderen die het op die manier ook op de heupen kunnen krijgen. Dan is een goed natuurlijke middel erg welkom, vooral als het niet verslavend werkt en geen bijkomende hinder of nadelen heeft. Passiebloem of Passiflora is een erg dankbaar bloempje dat uitstekend past in deze hectische wereld. Het is rustgevend voor de zenuwpezen en helpt studenten, of mensen die onder druk moeten werken. Passiflora is daarom een balsem voor de overdrukke ziel…

Geschiedenis van de plant

De vele soorten subtropische passiebloemen hebben door de eeuwen heen vooral bekendheid gekregen door de magnifieke schoonheid van hun bloemen. De vleeskleurige passiebloem behoort al lange tijd tot de gewaardeerde geneeskrachtige planten en wordt door vele wetenschappelijke onderzoekers genoemd.

Bij Noord-, Midden- en Zuid-Amerikaanse indianen, waaronder de Maya’s en Azteken met hun bijzondere culturen was de passiebloem een heel belangrijk geneeskrachtig kruid.

Leuk om te weten is waar de naam van plant vandaan komt. ‘Passiflora’ komt van ‘passio’ (‘lijden’) en ‘flos’ (‘bloem’). Spaanse missionarissen in Zuid-Amerika gaven aan elk deel van de passiebloem een betekenis. De hele bloem was een symbool van het lijden of de passie van Christus. De bekleedsels in de kroon stonden voor de doornenkroon, de bladeren in de kroon en de kelk voor de apostelen en de drie stempels voor de spijkers, enzovoorts. De tweede naam, ‘incarnata’, betekent ‘vleeskleurig’.

Eigenschappen

Passiflora of Passiebloem is rustgevend zonder een bijkomend depressief effect. Er zijn geen bijwerkingen aangetoond, ook niet bij hoge doseringen. Passiflora wordt vaak aanbevolen naast Avena sativa en Valeriana officinalis. Tevens wordt de verhoogde spanning van het gladde spierweefsel verminderd, is dus krampopheffend, waardoor men een ontspannen gevoel krijgt.

Belangrijkste bestanddelen

Flavonoïden, alkaloïden, aminozuren en sacchariden (suikers).

Verwerking

Het gehele, bijna bloeiende, bovengrondse deel van de plant wordt gebruikt.

Toepassing

Passiflora is breed werkend tegen onrust en nervositeit, zoals bij examenvrees en plankenkoorts. Maar ook als men een moeilijke periode moet doorstaan, zoals bij het overlijden van een geliefde, kan Passiflora goede diensten bewijzen. Indien nodig kan de dosering van de plant worden verhoogd. Men wordt er niet afhankelijk van. In combinatie met andere rustgevende planten wordt de werking van Passiflora ondersteund.

In combinatie met andere rustgevende planten wordt Passiflora niet alleen toegepast bij nervositeit, maar bijvoorbeeld ook bij slapeloosheid. De rustgevende planten dragen niet alleen bij tot ontspanning, maar ook brengen ze het uit balans geraakte autonome zenuwstelsel  weer in evenwicht. Het autonome zenuwstelsel bestuurt processen waar we geen invloed op kunnen uitoefenen zoals de vertering, transpireren, hartslag, ademhaling en de hormoonhuishouding. Een verstoord evenwicht draagt vaak bij tot slapeloosheid.

De vrucht van de passiebloem wordt vaak bij gerechten gebruikt. De milde zoetzure smaak van de geleiachtige oranjegele inhoud past goed bij een ijsdessert. Een andere naam voor de passievrucht is Maracuya. Hiervan wordt een likeur gemaakt.

 

Overgenomen uit i-Sana 2011.