Humulus lupulus L.
Hop:
Geeft rust en maakt vrouwen weer jonger
De natuur heeft voor veel problemen een oplossing. Deze oplossingen zijn dikwijls aangenaam. Neem nu hop: het is een essentieel en lekker ingrediënt van bieren. Men wist dat al in de oudheid en in de Middeleeuwen werd dit courant toegepast. Hoppescheuten zijn ook lekker en kunnen worden gegeten zoals aspergeknoppen, maar wetenschappelijke onderzoek toonde aan dat het een ideale plant is voor vrouwen in de menopauze. De plant is ook rustgevend en verzacht de problemen van de overgang. Hop naar de hop dus…
Het is niet helemaal duidelijk of hop in de klassieke oudheid als geneesmiddel werd toegepast. Wel stond ze bekend als een voedingsmiddel. De uitlopers werden gegeten als een alternatief voor asperges, een gebruik dat tot in onze tijd is blijven bestaan. In Babylon zouden Joodse gevangenen al gerstebier met hop hebben gedronken om zich te beschermen tegen lepra. Vanaf de veertiende eeuw in Vlaanderen en Nederland en vanaf de zestiende eeuw in Engeland is hop vanwege de conserverende eigenschappen en bittere smaak een van de belangrijkste ingrediënten bij het brouwen van bieren geworden.
Menopauze
Dr. Denis De Keukelaire van de Universiteit Gent isoleerde en identificeerde in 1999 samen met zijn onderzoeksgroep uit het hopresidu, dat niet gebruikt wordt bij het brouwen, de fyto-oestrogene stoffen zoals hopeïne en andere belangrijke stoffen. Hopeïne is een zeer krachtig fyto-oestrogeen. Om die reden wordt hop dan ook verwerkt in producten voor de menopauze.
Fyto betekent van planten afgeleid, en fyto-oestrogeen betekent dat deze stoffen structurele gelijkenis vertonen met lichaamseigen oestrogenen en er de werking van nabootsen.
Het staat vast dat Avicenna en Paracelsus op de hoogte waren van de kalmerende en slaapbevorderende werking van de plant. Het is daarom niet vreemd dat de plant verwerkt wordt in een effectieve rustgevende en slaapbevorderende middelen.
Eigenschappen
Humulus lupulus heeft diverse effecten. Zo heeft hop een fyto-oestrogene werking en wordt bij menopauzale klachten toegepast. Maar hop is ook algemeen kalmerend, remt angstige gevoelens, en wordt daardoor toegepast in middelen bij nervositeit en slaapproblemen. Haar gunstige effecten op de spijsvertering zijn bekend.
Verwerking
De gebruikte delen zijn de hopbellen, de vrouwelijke bloeiwijze en de hiervan afgeschudde klierharen, het zogenaamde lupuline of hopmeel.
Toepassing
Humulus lupulus wordt in combinatie met andere rustgevende planten, bij nervositeit en slapeloosheid toegepast. Maar ook in middelen bij overgangsklachten. Er zijn goede natuurlijke middelen voorhanden waarin hop is verwerkt.
Om zelf te doen
Hopthee, werkt eetlustbevorderend, rustgevend en slaapverwekkend. Giet op 5 tot 10 gram hopbellen een kwart liter heet water en laat het geheel 10 minuten trekken. Drink tussen de maaltijden een kopje van deze thee.
Overgenomen uit i-Sana 2013.