Huid

De huid vormt dus een uiterst nuttige bescherming tegen het binnendringen van ziekteverwekkers en andere schadelijke stoffen. Aan de andere kant neemt de huid ook bepaalde stoffen op. Sommige geneesmiddelen, zoals bepaalde hartmiddelen of hormonen, worden zelfs via de huid, bijvoorbeeld met behulp van een pleister, toegediend.
Maar wat laat de huid nu wel en niet door? Het mechanisme van doorlaatbaarheid is uiterst ingewikkeld, te meer als we bedenken dat via de huid ook nog allerlei overbodige of zelfs schadelijke stoffen worden uitgescheiden. Een complexe situatie dus. Want hoe kan het dat hoewel de huid waterdicht is (we lopen immers niet vol met water tijdens het zwemmen) u toch baat heeft bij een vochtinbrengende crème?

Huidverzorging

huiid vrouw

De huid beschikt over een soort douanesysteem. Een vrije doorgang zonder ‘paspoort’ kent men niet. Er is een strikte controle. Bezoekers en vertrekkenden die door huid willen, worden streng gecontroleerd. De stoffen die door de huid worden opgenomen, moeten aan een aantal selectiecriteria voldoen, waarbij de ‘douane’ onder meer controleert op beweeglijkheid en grootte van de moleculen. Komen deze stoffen niet door de controle, dan worden ze onherroepelijk naar buiten gestuurd.

Maar toch wordt er aardig wat illegaal het lichaam binnengesmokkeld. Stoffen en bestanddelen van bijvoorbeeld crèmes worden normaal gesproken door de buitenste huidlagen tegengehouden. Echter, net zoals drugs vaak goed worden verstopt, in kleding, tussen vrachten koffie of anderszins, zo worden de werkzame stoffen van crèmes via liposomen het lichaam binnen gesmokkeld. Liposomen zijn microscopisch kleine bolletjes die bestaan uit een vetoplosbaar en een wateroplosbaar deel. Door hun zeer kleine afmetingen zijn ze in staat om heel diep in huidlagen door te dringen. De bolletjes zijn slim en verspreiden zich en passeren de ‘douane’. En wanneer ze dan in de dieper gelegen lagen van de huid zijn, komen de werkzame stoffen te voorschijn. De bolletjes vallen, afhankelijk van de grootte en stabiliteit, op een bepaald niveau in de huid uit elkaar en geven daar de stoffen af.

Factoren als leeftijd, plaats op het lichaam, doorbloeding, temperatuur en de hoeveelheid talg hebben eveneens invloed op de doorlaatbaarheid van de huid.

 

 Wat voor huidtype hebt u?

Schoonheidsspecialistes maken onderscheid in de volgende vijf categorieën:

* de normale huid, met als kenmerken: zacht, soepel en glad, zonder oneffenheden en veerkrachtig.

* de droge huid: voelt vaak dun en teer aan, heeft vaak ontelbare kleine rimpeltjes, vooral rond de ogen.

* de vette huid: ziet er vaak dik en grof uit, glimt door verhoogde vetafscheiding.

* de gevoelige huid: heeft meestal een fijne structuur en neigt tot rode bloedvaatjes en vlekjes.

* de gecombineerde huid: bezit de kenmerken van meerdere huidtypen.

De crèmes van Ellen Dee