Gebruik algemeen

In het algemeen gelden de volgende standaard regels:

Druppels

Tel het aantal druppels af op een lepel of in een glas met wat water. Bronwater kan de voorkeur hebben indien het water in uw omgeving te wensen overlaat. Houd de vloeistof circa eenaantal seconden in de mond en slik ze vervolgens door. Het middel zal dan voor een groot deel via het mondslijmvlies worden opgenomen. Het flesje vóór gebruik schudden!

Als u een lepel gebruikt gelden de volgende maten:

1 eetlepel = 15 ml

1 paplepel = 8 ml

1 koffielepel = 5 ml

1 theelepel = 3 ml

Een verpakking van 100 ml is bij een dosering van 3x daags 20-25 druppels voldoende voor ongeveer 1 maand.

 

Opmerking over het alcoholpercentage in de vloeibare plantenextracten

De vloeibare plantenextracten van Fytobell zeer weinig alcohol. De alcohol is nodig voor de oplosbaarheid en de houdbaarheid van het product. Het percentage is meestal 15%. De inhoud bestaat voor het grootste deel dus uit zuivere plantenextracten. Indien men de alcohol wil vermijden, kan men de dosis van een dergelijk product van Fytobell in een beetje (lauwwarm) water doen. De alcohol is zeer vluchtig en vervliegt dus direct, zeker in lauwwarm water.

Bovendien dient men te bedenken dat de hoeveelheid alcohol per dosering zeer laag is. Bij een dosering van 3x daags 20 druppels (= 60 druppels) krijgt men over de hele dag verdeeld ongeveer 0,8 gram zuivere alcohol naar binnen. Een hoeveelheid die door de lever zeer gemakkelijk wordt afgebroken. Neemt men de doseringen in wat (lauwwarm) water in, dan blijft er van die hoeveelheid van 0,8 gram (vrijwel) niets over.

Zou men het plantenextract rechtstreeks in de mond druppelen en even in de mond houden, dan zorgt de warmte in de mond ervoor dat de alcohol snel verdwijnt en de maag niet eens bereikt.

In de praktijk worden vloeibare plantenextracten op basis van een laag percentage alcohol door artsen en therapeuten op deze manier voorgeschreven aan patiënten die op de een of andere manier een probleem met alcohol hebben. Ondanks dat er bij normaal gebruik dus geen gevaar voor overmatig alcoholgebruik bestaat, wordt echter aan mensen die een serieus alcoholprobleem hebben, geadviseerd zich geheel van een dergelijk product te onthouden.

 

Tabletten

Meestal worden tabletten in hun geheel doorgeslikt.

 

Capsules

In hun geheel doorslikken.

 

Sprays

In de mond sprayen en even in de mond houden.

 

Siroop

Onverdund innemen.

 

Crèmes

Dun opbrengen en zacht inwrijven.

 

Tijdstip van innemen

De middelen worden vrijwel altijd zo nuchter mogelijk, liefst een kwartier tot een half uur vóór de maaltijd ingenomen, tenzij anders is aangegeven. Het beste in (niet bruisend (bron)water. Ze worden dan sneller door de maag heen gevoerd, zonder dat maagsappen een mogelijke invloed kunnen hebben. Pas in de darmen worden de stoffen in het lichaam opgenomen.

Vloeibare extracten kunnen het beste ook even in de mond gehouden worden alvorens door te slikken. Op deze manier worden waardevolle stoffen deels al via de slijmvliezen van de mond in het lichaam opgenomen.

Pak niet te veel klachten tegelijk aan. Sommige klachten houden verband met elkaar. Indien de oorzaak aangepakt wordt, verdwijnen diverse andere klachten soms spontaan. Ze kunnen mogelijk een relatie hebben met de hoofdklacht. Zie ook ‘Combineren producten’.

 

Het gebruik van natuurlijke middelen samen met de reguliere middelen

Het advies is om de arts op de hoogte te houden van de natuurlijke middelen die men gebruikt. Net zoals ook voeding de werking van bepaalde geneesmiddelen kan beïnvloeden, kunnen ook vitaminen, mineralen, planten een invloed hebben. Voor de meeste natuurlijke middelen is er echter geen probleem.

 

De invloed van koffie, thee, munt, scherpe kruiden e.d. op het effect van natuurlijke middelen

Een veelgehoorde opmerking is dat je natuurlijke middelen niet zou mogen gebruiken als je natuurlijke middelen gebruikt. Er worden hier echter zaken door elkaar gehaald. Ten eerste is het sowieso logisch dat, indien men natuurlijke middelen met een vloeistof wil innemen, deze vloeistof neutraal dient te zijn, dus water.

Ten tweede wordt deze opmerking expliciet gemaakt bij het gebruik van homeopathische (!) middelen. Dit zijn middelen die uit zeer fijn gepotentieerde stoffen bestaan. (potentiëren = ‘verdunnen’ volgens het homeopathische principe). De producten van Fytobell zijn geen homeopathische middelen, maar bestaan uit combinaties van geneeskrachtige planten en andere natuurlijke stoffen, zoals mineralen. Ook voor de producten van Fytobell geldt dat, indien men een vloeistof wil gebruiken om een middel in te nemen, de vloeistof sowieso neutraal dient te zijn, dus water.

De negatieve effecten van koffie, thee, munt, e.d. op de werking van homeopathische middelen is overigens niet bewezen, maar wordt door sommige deskundigen verondersteld. Andere deskundigen spreken dit soort negatieve effecten tegen.

Kies de meest logische weg en gebruik de neutrale vloeistof water