Eschscholzia californica Cham.

(slaapmutsje/goudpapaver)

Geschiedenis van de plant

Er bestaan van het slaapmutsje meer dan 90 synoniemen voor de soort. ‘Eschscholzia californica’ was de eerste op naam gebrachte soort in het geslacht Eschscholzia. Dit geslacht werd vernoemd naar haar ontdekker in het begin van de 19e eeuw, de Duitse botanicus Johann Friedrich von Eschscholtz. Slaapmutsje of goudpapaver is het officiële bloemensymbool van de staat Californië, waaraan haar tweede naam ‘californica’ werd ontleend. De bloemen kleuren goudgeel tot oranje. Ze bedekken gemakkelijk grote gebieden en zorgen zo voor een prachtige gele horizon. De keuze voor de naam ‘goudpapaver’ is dan ook een logische.

Slaapmutsje, ook wel Californische klaproos genoemd, maakt deel uit van de papaverfamilie. We kennen wel Papaver somniferum of slaapbol, de plant waar de opium uit gewonnen wordt. Alleen is het slaapmutsje veel zachter en veiliger werkzaam. Het heeft geen narcotische noch verslavende werking. Noord-Amerikaanse indianen kenden de plant al heel lang als een licht verdovend middel tegen allerlei pijnen en kwalen, met name kolieken en kiespijn. Daarbij werd de wortel fijngestampt. Het sap werd dan bij bijvoorbeeld tandpijn of ontstekingen rechtstreeks op de pijnlijke plaats aangebracht. Maar zij gebruikten het ook als rustgevend kruid, vooral bij kinderen.

Vrouwelijke Indianen gebruikten het stuifmeel om cosmetische redenen

Eigenschappen

Het slaapmutsje heeft een milde, natuurlijk verdovende werking, zonder dat de inhoudsstoffen verslavend zijn, waardoor het een goede en gezonde nachtrust geeft. Het verkort vooral de inslaaptijd en verbetert de kwaliteit van de slaap. Bovendien dempt het angsten en is het kramp- en licht pijnstillend.
Goudpapaver is een goed alternatief voor Valeriaan en reguliere kalmerende middelen.

 Verwerking

Het bovengrondse deel wordt tijdens de bloei geoogst en verwerkt.

Toepassing

Slaapmutsje wordt gebruikt bij nervositeit, prikkelbaarheid, inslaapproblemen, nachtmerries, angsten, labiliteit, migraine, hoofdpijn door stress en doorslaapproblemen Het is een goed pijnstillend middel bij zenuwpijnen, koliekpijnen en kiespijn. Bovendien is de plant een specifiek middel bij milde vormen van ADHD bij kinderen en andere overactiviteit.

 

Overgenomen uit i-Sana 2017.