Epilobium parviflorum L.

Wilgenroosje:

houdt de prostaat gezond

Het wilgenroosje is een plantje dat vooral door mannen erg moet gekoesterd worden. Het kan zowel in soepen en sausen, maar vooral als geneeskrachtig kruid worden gebruikt ter preventie en behandeling van goedaardige prostaatgezwellen. Er is haast geen man die er aan ontkomt en dus zou het in elke tuin waar dat mogelijk is maar vooral in elke huisapotheek als tinctuur of als gecombineerde plant in een preparaat moeten te vinden zijn, met het oog op het lang gezond functioneren van de prostaat. Plasproblemen, zwelling van de prostaat: het wilgenroosje is er voor gemaakt!

Geschiedenis van de plant

In de volksgeneeskunde werd wilgenroosje, ook basterdwederik genoemd, sinds lang gebruikt in gorgeldranken, mondspoelingen en de lokale aanpak van aambeien. ‘Wilgenroosje’ zou afgeleid kunnen zijn van het feit dat het smalle blad op een wilgenblad lijkt en omdat de bloemen roodbloeiend zijn. Wilgenroosje duikt vaak als een van de eersten op afgebrande gronden op. Haar Engelse naam ‘Fireweed’ wijst daarop.

De plant komt in Noord-Amerika, Azië en Europa voor, behalve in het Middellandse Zeegebied.

Eigenschappen

Belangrijke stoffen als de fytosterolen, flavonoïden en beta-sitosterine in het wilgenroosje zijn verantwoordelijk voor het ontstekingswerende en ontzwellende effect op de prostaat.

Verwerking

Het hele bovengrondse deel van de plant wordt verwerkt. Soms de wortel.

Toepassing

Epilobium parviflorum, ook Epilobium angustifolium genoemd, wordt niet alleen bij goedaardige prostaatvergroting gebruikt, maar ook bij prostaatontsteking. De plasproblemen die het gevolg zijn van prostaatklachten,  verminderen.

Veilige toepassing

Er zijn diverse klinische onderzoeken gepubliceerd die de werkzaamheid en veiligheid van Epilobium bij goedaardige prostaatvergroting bevestigen. Allereerst is het een preventief middel, dat iedere man boven de 50 jaar regelmatig zou moeten innemen. Maar ook is het een prima middel voor een ononderbroken en langdurige therapie. Bovendien ondersteunt het alle andere vormen van prostaattherapieën, waaronder ook een operatie.

Epilobium maakt deel uit van het zeer complete middel Proflabell van Fytobell, waarbij het kruid met andere zeer effectieve planten bij prostaatproblemen is gecombineerd.

 

Overgenomen uit i-Sana 2011.