Eleutherococcus senticosus Maxim.

Taigawortel:

houdt je langer jong en krachtig

Al sinds het ontstaan van de geschiedenis zoekt de mens naar eeuwig leven. Dat zal nog wel even duren, maar in elk geval lukt het al aardig om de levensverwachting en de levenskwaliteit te verbeteren, zich jonger te voelen op oudere leeftijd en de krachten van zijn jeugd zo lang mogelijk te bewaren. Af en toe duikt dan een soort mirakelmiddel op dan even later weer wordt afgevoerd of als gevaarlijk wordt bestempeld. Maar in de natuur is toch een aantal betrouwbare middelen voorhanden waar je kan op rekenen om zo lang mogelijk jong te blijven, zich jong te voelen en krachtig te zijn. Zelfs de kosmonauten maakten er gebruik van: de Eleutherococcus of Taigawortel. Waarom zouden wij er dan geen gebruik van maken?

Geschiedenis van de plant

Eleutherococcus behoort, net als de Koreaanse variant (Panax ginseng), tot de plantenfamilie der Araliaceeën of klimopachtigen.

Reeds meer dan 2000 jaar wordt de taigawortel in de Chinese geneeskunde toegepast onder andere als tonicum ter verhoging van de fysieke kracht en weerstand en ter behandeling van luchtweginfecties en virale infecties.

Het is in West-Europa weinig bekend dat miljoenen Russen deze plant dagelijks gebruiken. Zelfs de Russische kosmonauten maken er gebruik van. Sinds 1855 werd de plant door Russische wetenschappers grondig onderzocht en werd een niet-specifieke stijging van de lichaamsweerstand vastgesteld. In het blad ‘New scientist’ vertelt Dr. Stephen Fulder dat de Russen Eleutherococcus onderzocht hebben door middel van vermoeidheidsproeven met muizen en later met mensen. Bij langeafstandlopers bleek het uithoudingsvermogen sterk toe te nemen. Uit het onderzoek bleek bovendien dat de lichaamsweerstand toenam bij andere extreme omstandigheden, zoals grote hitte of koude en grote veranderingen van de luchtdruk, verzwakkende effecten van bepaalde ziekten en bij de gevolgen van een hoge leeftijd.

Eigenschappen

Eleutherococcus is een algemeen tonicum, stimulerend, heeft een anti-stress werking, geeft een verbetering van de fysieke prestaties en zorgt voor een sneller herstel van kracht en uithoudingsvermogen tijdens de rustperioden. Bovendien bevordert de plant op een zeer bijzondere manier de lichaamsweerstand. Om al deze effecten, en nog een aantal andere waardevolle effecten, wordt ze in sommige weerstandsmiddelen toegepast, zoals Echinabell.

Gerelateerde afbeeldingVerwerking

De gedroogde wortel van de plant wordt verwerkt.

Toepassing

Eleutherococcus wordt bij uiteenlopende gezondheidsproblemen toegepast. Zoals algemene vermoeidheid, geestelijke en lichamelijke zwakte, psychisch en fysiek belastende omstandigheden, impotentie, verminderde weerstand tegen infecties, preventie tegen griep, enzovoorts.

 

Overgenomen uit i-Sana 2012.