Drosera rotundifolia L.

(ronde zonnedauw)

Geschiedenis van de plant

Met een beetje geluk kunt u er op de drassige heide en veengronden nog wel eentje vinden: een rozetje van roodachtig/bruine bladeren, vlak boven de grond. De plant leeft ondermeer van insecten, die aan de kleverige haren op de bladeren blijven plakken. De in de klierharen aanwezige eiwitverterende enzymen verteren vervolgens het insect. Volgens sommige onderzoekers kan één plantje in een seizoen wel 2000 insecten verorberen!

In de middeleeuwen was deze geheimzinnige vleeseter een belangrijke grondstof voor de alchemisten. Zij brouwden daar allerlei onduidelijke drankjes van, waaraan wonderlijke eigenschappen werden toegekend. Maar in diezelfde oudheid werd de gunstige invloed van deze plant op de luchtwegen alom geprezen. Ronde zonnedauw is beschermd en mag niet in het wild worden geplukt.

Eigenschappen

De inhoudsstoffen van de ronde zonnedauw hebben een krampopheffende werking en bevorderen het ophoesten van slijm.

Belangrijke bestanddelen

Bepaalde glycosiden, flavonolen, enzymen en naftachinonen.

Verwerking

Speciaal gekweekt, wordt ronde zonnedauw tijdens de bloei in juli/augustus verzameld en vers verwerkt.

Toepassing

Drosera rotundifolia vindt toepassing bij bronchiale klachten en hoesten. Vooral in combinatie met andere planten, zoals bijvoorbeeld Eucalyptus, IJslands mos, zoethout en echte tijm, werkt de plant zeer effectief. Tussabell forte hoestsiroop van Fytobell® bevat niet minder dan 12 verschillende planten die op de luchtwegen werken en een hoest breed aanpakken. Drosera is reeds lang bekend om zijn effectieve werking bij krampachtige hoest, droge irriterende hoest, prikkelhoest, hoest met taaie slijmen, hoest met piepende ademhaling en ontstekingen van de luchtwegen.

Uitwendig vindt ronde zonnedauw toepassing bij onder andere wratten en eksterogen.

 

Overgenomen uit i-Sana 2011