Brassica Oleracea Capitata

Kool:

Lekker, natuurlijk geneesmiddel

Kool is een typische wintergroente. Omdat de natuur het zo voorzien heeft, betekent het ook dat we ze op dat moment voor onze gezondheid kunnen gebruiken. Kool bestaat in talrijke variëteiten en de manier om ze klaar te maken is eindeloos. Bovendien heeft kool ook een sterk geneeskrachtige werking. Het is een winterharde groente die zelfs met het gure, wisselvallige en koude winterklimaat geen problemen heeft.

Er zijn allerlei soorten, waarvan de bekendste zijn: bloemkool, witte kool, savooikool, boerenkool, spruitkool, koolrabi, broccoli, zuurkool, Chinese kool, voederkool, slodderkool, konijnenkool, spitskool, kropkool, Brabantse kool, rode kool, palmkool, mergkool en nog andere.

Zeer gezond

De gunstige eigenschappen voor de gezondheid tref je eigenlijk aan in alle koolsoorten, voor sommige aspecten is dat in verschillende mate, maar doorsnee mag je wel zeggen dat de rode kool ze in hoge mate heeft.

Rode kool bevat vitamine A, B, C, (de koolraap heeft ook vitamine D en E), kalk, kalium, ijzer, koper, arseen, lood, zwavel, fosfor, magnesium, cellulose en chlorofyl. Ze is bovendien arm aan vetten. Voor sommigen is ze wat moeilijker verteerbaar.

Witte en rode kool hebben een hoge voedingswaarde. Ze brengt evenwicht in het zenuwstelsel. Door het gehalte aan biologisch absorbeerbaar en niet giftig arsenicum geeft ze eetlust, levenskracht, gewichtstoename, verbetert de gelaatskleur en past bij groeizwakte en is gunstig voor tbc-lijders.

De zwavel bestrijdt een te felle werking van de talgklieren in de huid, waardoor normaal eczeem kan worden veroorzaakt in het haar en op het gelaat. De verbinding van calcium en fosfor is uitstekend voor het skelet. Koolsap bevat actieve betaïnen, die de werkzaamheid van de levercellen stimuleren, en dus beschermen tegen lever- en galkwalen.

Rode kool geneest maagzweren en littekens van de darmslijmvliezen. Ze bedaart keelontsteking. Ze helpt bij oedemen aan de knie. Hoofdpijn verdwijnt, terwijl het ook uitstekend is voor zwakke kinderen.

Lang koken is niet gunstig voor leverzieken. Wie de wrange smaak tegenstaat, kan dat vermijden door een snede broodkruim in het kookwater te hangen en ze daarna weg te werpen. Kool kan gemakkelijker verteerbaar worden gemaakt door bicarbonaat toe te voegen aan het kookwater.

Kool in water gekookt is moeilijker verteerbaar. Het is beter ze als rauwkost te gebruiken of gestoofd in olijfolie.

Bloemkool kan je blank houden door een geutje melk aan het kookwater toe te voegen.

Koolzaadolie kan worden gebruikt als slaolie.

 

Medisch gebruik

Gestoorde ademhaling: gekneusde bladeren als borstomslag gebruiken.

Angina: koolsap als gorgelmiddel en om de dag afwisselend een omslag van kool en leem.

Artritis: kool eten als rauwe sla, of gesmoord; koolsap drinken; sap van witte kool of boerenkool dagelijks bij aardappelsap voegen.

Artrose van de knie: een koolblad in een knielap stoppen.

Blaren: in melk gekookte groene koolbladeren na afkoeling op de blaren leggen.

Bronchitis: een vers blad van savooikool, zonder middennerf, goed wassen, plat rollen, boven een warmtebron (radiatorvlam) laten verslensen; in verschillende lagen op de pijnlijke plaats leggen, ’s morgens en ’s avonds vernieuwen.

Darm: acute darmontsteking: gekneusde bladeren als omslag; darmpijn: warm koolblad als kompres opleggen; ingewandsziekte: eten als rauwe sla, gesmoord of enkel het sap drinken.

Diarree: warm koolblad als kompres.

Eczeem: voedingswijze aanpassen met zilvervliesrijst + Minerabell + witte- of zuurkool.

Gezwellen: vers koolblad opbinden; dit trekt gifstoffen uit en geeft heilzame stoffen af. Bij waterachtige zwelling: vers groen blad zonder middennerf gekreukt opleggen: wordt nat door uitgetrokken water of etter. Na ongeveer 6 uur verversen. Werkt echt uitstekend.

Heesheid: afkooksel van rode kool: 5 à 6 bladeren per liter water; eigeel in ongezouten koolbouillon slaan; is uitstekend voor zangers.

Hoofdpijn: verse koolbladeren op voorhoofd binden; of gekneusde bladeren als omslag in de nek leggen.

Huiduitslag (steenpuist, melkkorst): koolblad wassen, in kokend water onderdompelen en van de grootste nerven ontdoen, plat rollen, in boorwater leggen en verschillende uren laten trekken, tweemaal per dag opleggen.

Insectenbeet: koolblad wassen, in kokend water onderdompelen en van de grootste nerven ontdoen, plat rollen, in boorwater en verschillende uren laten trekken, tweemaal per dag opleggen.

Lever: bij levercrisis warme koolbladeren als kompres opleggen; bij levercirrose door alcoholisme, kool eten als rauwe sla of gesmoord of koolsap drinken.

Littekens: rauw koolsap werkt genezend op littekens.

Longziekten: bij longproblemen dagelijks tweemaal een eetlepel raapzaadolie (eventueel als slaolie) eten, kalmeert de koorts; als warme kompres: gestoofde koolbladeren + gehakte prei met een glas azijn opleggen.

 

Dokter der armen

Kool werd vroeger de „arts van de armen” genoemd vanwege het hoge gehalte aan vitamines en mineralen. Reeds bij de Romeinen werd deze groente als een van de belangrijkste geneesmiddelen beschouwd. Ze werd niet enkel gegeten, maar men gebruikte de gekneusde koolbladeren ook als kompres. De natuur komt ons dus in heel veel gevallen ter hulp!

 

Overgenomen uit i-Sana 2013.