Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng
Beredruif:
ontsmet blaas en urinewegen
Beredruif of druiven voor beren… Poëtischer kan haast niet. Het is ook een heel mooie plant die het hele jaar groen blijft. Het is een kruipende heester met donkergroene, ovale meerjarige blaadjes. Tijdens de bloeiperiode herken je ze aan de roze-witte bloemklokjes. De bessen zijn in de herfst rijp genoeg om gegeten te worden door vogels en beren. Beredruif heeft humusrijke grond nodig om goed te kunnen groeien. Je kan de blaadjes van deze heester het hele jaar door oogsten. Je kan ze gewoon drogen op een warme plek. Er zitten antiseptische stoffen in die heel goed zijn bij problemen met de blaas.
Geschiedenis van de plant
Arctostaphylos uva-ursi behoort tot de familie der Ericaceeën of heideachtigen en is in België en Nederland vrij zeldzaam geworden. Deze plant heeft, zoals veel heideachtigen, leerachtige, groenblijvende bladeren. Sedert de middeleeuwen worden beredruifbladeren gebruikt om de nieren en de urinewegen te desinfecteren. Al in Engelse kruidenboeken uit de 13de eeuw wordt de heilzame toepassing beschreven. De geslachtsnaam is afgeleid van de woorden arktos, ‘een beer’, en staphyle, ‘druiven’. De Latijnse soortnaam betekent hetzelfde en verwijst, net als de Nederlandse naam, waarschijnlijk naar het feit dat beren de vruchten eten.
Pas halverwege de 18de eeuw werd beredruif pas ‘echt’ ontdekt door de medische wereld en in 1788 opgenomen in de Britse farmacopee.
Eigenschappen
De plant werkt specifiek desinfecterend bij nier- en urineweginfecties. Dit dankt de plant aan de geneeskrachtige eigenschappen van de bladeren. Deze bevatten de stof arbutine, die in alkalische (=niet-zure) urine antibacterieel werkt. De maximale werking ontplooit zich 3 à 4 uur na de inname. In hoge concentraties kunnen de looistoffen bij daarvoor gevoelige personen tot misselijkheid leiden. Hoewel vaak het tegendeel wordt beweerd, is beredruif geen ‘plasmiddel’ (diureticum).
Arctostaphylos uva-ursi wordt ook wel de ‘ontsmetter van de urinewegen’ genoemd.
Verwerking
In de zomer worden de bladeren geoogst en vers verwerkt.
Toepassing
In combinatie met andere planten gaat beredruif onwillekeurige urinelozingen, zoals bedplassen en het niet kunnen ophouden van de plas door een verhoogde prikkelbaarheid van de blaas, tegen. Verder werkt zo’n combinatie ontsmettend op de urinewegen en heeft het weerstandsverhogende en spierontspannende eigenschappen.
Om zelf te doen
Beredruifthee tegen pijnlijk urineren en bedplassen: giet een kop kokend water op een lepel beredruifblad, laat dit tien minuten doorkoken en daarna tien minuten staan. Drink hiervan 1 à 2 koppen warm.
Overgenomen uit i-Sana 2012.