Andrographis paniculata

Kalmegh:

oppepper voor je immuniteit

In de natuur is alles voorradig voor een goede gezondheid. Je moet alleen maar weten welke plant, kruid of extract de beste toepassing is voor het probleem. Vaak heeft een plant ook een multifactoriële werking. Dat betekent dat ze voor meerdere problemen kan ingezet worden. Dat is gemakkelijk te begrijpen, want een kwaal ontstaat vaak als gevolg van meerdere samenvallende factoren. Daarom is Andrographis paniculata of kalmegh zo interessant, omdat het de natuurlijke weerstand versterkt en dus gunstig werkt zowel bij maag- en darmproblemen, maar ook bij leveraandoeningen zowel als bij verkoudheid en griep. Dat komt omdat het de immuniteit versterkt, de lichaamseigen dokter die in ieder van ons zit. Die moet je aanporren zo geneest het lichaam zichzelf. Daar is Andrographis paniculata of kalmegh ideaal voor.

Geschiedenis van de plant:

Andrographis paniculata of kalmegh is een belangrijk kruid in de Ayurvedische en de Unani-geneeskunde. In de traditionele Indische geneeskunde wordt het voornamelijk gebruikt voor maagdarmproblemen zoals dysenterie en darmparasieten.

Eigenschappen

Andrographis is een bitterplant en heeft vanwege zijn mate van bitterheid de bijnaam ‘King of Bitters’ gekregen. Hij werkt goed op de spijsvertering en is een belangrijke plant die de leverfunctie ondersteunt. Maar kalmegh heeft ook een lange geschiedenis als immuunbooster en wordt geprezen als pijnstiller en anti-ontstekingsmiddel. Hij is antibacterieel, antiviraal en koortswerend.

Andrographis stimuleert vooral de vreetcellen of fagocyten in het bloed, die gevaarlijke bacteriën moeten opruimen. Volgens het WHO is Andrographis klinisch onderbouwd voor het gebruik bij luchtweginfecties zoals verkoudheid, griep, sinusitis, bronchitis en urineweginfecties.

Een Zweeds onderzoek toonde aan dat mensen met een verkoudheid die Andrographis-extract gebruikten, minder zware symptomen hadden en ook sneller genazen. Mensen met ontstoken amandelen die het extract innamen, waren sneller koortsvrij. In een laboratoriumtest was te zien dat er meer antilichamen aangemaakt werden, met als gevolg een versterking van het immuunsysteem.

Belangrijkste bestanddelen

Diterpeenlactonen en in het bijzonder andrographolide.

Verwerking

Het hele bovengrondse deel van de plant wordt gebruikt.

Toepassing

Vanwege zijn immuunstimulerend effect is de plant belangrijk bij griep en verkoudheid. Zo maakt deze plant een belangrijk deel uit van Echinabell van Fytobell. Naast zeer effectieve planten, zoals Echinacea en vlier die heel duidelijk antiviraal werken, is er nog beta-glucaan. Dit is een echte viruskiller, afkomstig uit oesterzwammen en heeft een krachtig weerstandsversterkend vermogen. Je zou beta-glucanen de natuurlijke antibiotica kunnen noemen. Het is juist de combinatie van deze ingrediënten die zo’n middel bijzonder effectief maken in de strijd tegen virussen en bacteriën.

 

 

Overgenomen uit i-Sana 2014.