Gebruik essentiële oliën

Essentiële oliën kunnen vermengd worden met een neutrale massageolie, badolie, douchegel, bodymilk, shampoo of met dode zeezout. Wees er wel alert op dat essentiële oliën zeer geconcentreerd zijn. Enkele druppels zijn vaak meer dan voldoende. Verder kunnen geurige verdampt worden in een aromalampje of met behulp van een aromasteentje. En ze kunnen geïnhaleerd worden of verwerkt worden in aromatische stoombaden, baden, voetenbaden of kompressen.

 

Algemeen gebruik

Voeg een paar druppels olie toe in het met water gevulde schaaltje van een aromalamp om je gewenste stemming/sfeer in huis te creëren. Meestal zo’n 5 tot 10 druppels. Of voeg enkele druppels toe in een neutrale bad- of massageolie om zelf je gewenste geur in een verzorgingsproduct te bepalen.

 

Verdampen

Alle essentiële oliën zijn antiseptisch en verdampen makkelijk. Het is daarom een prettige manier om een aangename geur en sfeer te creëren in je woonhuis of werkruimte. Doe wat water boven in een aromalampje en voeg daarbij een paar druppels (het advies is maximaal 6 druppels) essentiële olie aan toe. Steek het waxinelichtje in het aromalampje aan en al snel begint de olie te verdampen. Laat het aromalampje nooit droog koken, het kan dan namelijk knappen. Voor kleine ruimten zoals een toilet of badkamer kan ook een aromasteentje gebruikt worden. Hierop dient men dan een paar druppels op te doen zonder water. Ook is het mogelijk om een paar druppels in een kamerfontein te doen.

Je kunt ook de olie verdampen in waterbakjes van CV of in een keteltje op de kachel.

In kinderkamers of andere ruimtes waar je het beste nóóit kaarsjes moet laten branden is een elektrische verdamper of een geursteentje een uitkomst.

 

Stomen en inhaleren

Stomen is een heel effectieve manier om essentiële oliën te gebruiken. Houd je hoofd onder een handdoek, boven een schaal met heet water en voeg er 2 tot 4 druppels olie aan toe. Let er wel op dat je voldoende afstand houdt i.v.m. verbranding door het hete water in de schaal. Ook is het mogelijk om 2 druppels essentiële olie op je hoofdkussen of op een zakdoek te doen.

Baden: Gebruik nooit onverdunde oliën in het bad, maar vermeng ze met een neutrale badolie. Vermeng 10 ml neutrale badolie met 4 tot 6 druppels essentiële olie. Het warme badwater bevordert de opname van de essentiële oliën door de huid. Een bad van ongeveer 15 minuten garandeert een optimale werking van de essentiële oliën. Ook een verzorgend voetbad behoort tot de mogelijkheden. Gebruik daarvoor 2 druppels essentiële olie met 2 eetlepels dode zeezout of 5 ml neutrale badolie.

 

Massage

Meng 2 tot 6 druppels essentiële olie in 10 ml neutrale basisolie. Voor kinderen, ouderen en tijdens de zwangerschap wordt maximaal 1 druppel essentiële olie per 10 ml basisolie aangeraden. I.p.v. een basisolie kan je ook een neutrale massageolie gebruiken.

Kompressen: Vul een schaal met warm of koud water en voeg daar 4 tot 6 druppels essentiële olie aan toe. Doordrenk een handdoek met dit water en leg het koude of warme kompres op de te behandelen plek.

 

Bewaren

Bewaar essentiële oliën buiten bereik van kinderen en huisdieren. Ze zijn ontvlambaar en mogen dus niet bewaard of gebruikt worden in de buurt van open vuur. Pas op met gepolijste oppervlakken : de olie kan deze aantasten. Eventueel gemorste druppels onmiddellijk verwijderen. Essentiële oliën verdampen snel. Zij worden aangetast als zij worden blootgesteld aan warmte, licht en zuurstof. Berg ze daarom afgesloten, droog en donker op. Als het flesje goed is dichtgedraaid kan het enkele jaren bewaard worden. Daarna neemt de kwaliteit langzaam af. De citrusoliën vormen een uitzondering op deze regel: zij dienen na opening binnen 1 jaar gebruikt te worden. Andere essentiële oliën daarentegen kunnen na het openen jaren bewaard worden zonder in kwaliteit te verminderen.

 

Veiligheidsvoorschriften

Met uitzondering van Tea tree en Lavendel mogen essentiële oliën niet puur op de huid worden aangebracht. Mocht een essentiële olie per ongeluk in de ogen zijn terecht gekomen of levert een essentiële olie irritatie op, breng dan direct een hoeveelheid plantenolie op de plek aan. Bij inwendig gebruik ook direct enkele slokken plantenolie drinken. Essentiële oliën lossen namelijk het beste op in bijvoorbeeld olijfolie of zonnebloemolie. Bovendien werken deze oliën direct verzachtend. Daarna een arts waarschuwen.

In kinderkamers of andere ruimtes waar je het beste nóóit kaarsjes moet laten branden is een elektrische verdamper of een geursteentje een uitkomst.